A folyó
2014. november 05. írta: Lullabie May

A folyó

Pár hete beszélgettem egy barátommal, aki egy férfias mondattal bökte ki az életfilozófiáját.
"Kétféle ember van. Van a folyó meg a szar. A folyó folyik, a szar meg úszik."
Azóta is ez a mondat jár az agyamban.
Az nagyon zavar, hogy bárkit is "szarnak" tituláljak és nem hiszem, hogy lenne ember aki ebben a felállásban azt mondaná magáról, hogy "kérem szépen, ha ebből a kettőből lehet választani, én akkor a szar szeretnék lenni!". Pedig valahogy az van, hogy vannak emberek akik csinálják az életet. A saját életük működtetésével mások életére is aktívan hatnak. A szűk környezetükön túl is elér a hatásuk. Akik rakják a tüzet, ahova mások odamennek melegedni. A passzívak aránya jóval nagyobb, mint az aktívaké de ezzel a címkével is óvatosnak kell lenni. Vannak dolgok amik nem térben hanem időben nézve hatnak. Mondjuk egy tanár aki negyven évig egy iskolában dolgozik nem biztos, hogy látványosan jelen van minden egyes család életében. De lehetséges, hogy az általa kiváltott hatás túlmutat a gyerekeken és a következő generációra is hatni fog. Ez lehet jelentősebb annál, mint aki rövid ideig hatalmas tömegre hat de csak felszínesen.
Csinálni kell. Nem lehet az introvertáltság vagy a magány címkéje mögé bújva "ellenni", mint a befőtt és csak lebegni meg úszni.
Egy másik barátom azt mondta, az ő életcélja önmaga építése, mert ez a legtöbb amit a többiekért tehet. Hiszen ha ő jól van, azt a környezete is megérzi. Annyira szép gondolat. Bízom benne, hogy önmaga építése közben rájön a valódi mozgatórugóira. Mert nem lehetetlen, hogy a valódi vágya az, hogy többnek és jobbnak érezze magát a környezeténél és így győzedelmeskedjen, ráadásul a magányos menetelés közben semmi sem billentheti ki a saját világából. De az is lehet, hogy a lelke mélyén egyszerűen nem tartja magát annyira, hogy lenne mit adnia magából másoknak.

A folyó nem mérlegel. Nem nézi mennyit adott miközben folyt. Sosem mondaná azt, hogy "azért nem csinálom, mert te se csinálod." Tudja, hogy ami történik vele az önmagából adódik. A lényéből.
Az, hogy valaki folyó, az még nem jelent semmi jót. Annyiféle folyó van. Van olyan szelíd folyású amiről soha nem gondolnád, hogy megáradhat, kiönthet és kárt okozhat. Van amelyiknél már akkor szédülsz ha a hídról lenézel rá. Van amelyik nyáron fürödnivaló, néha megárad, néha kilátszanak a kövek az alján néha meg csak nézed hova rohan. De ha belelépsz a lábadon érzed az erejét. Van tóvá szélesedett, amiről szinte nem is tudod, hogy folyó.
Amikor először találkozol valakivel, még nem tudod, hogy ő micsoda, hiszen a szar is mozog. Viszi a víz.

Mielőtt bárki megsértődne:
Ez a mondat, pontosan arra jó, amit velem is tett. Hogy felborzolja a kedélyeket és az ember elgondolkodjon rajta, hogy milyen életet szeretne élni. Senki sem kötelez senkit arra, hogy bármelyik címkét magára vegye.

Ide meg egy kis érdekesség folyó meg csinálás ügyben...

water-grabs-unspoiled-waters-okavango_61793_600x450.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelempor.blog.hu/api/trackback/id/tr786865589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása